OSS - Zeventig jaar lang stond de suikeresdoorn daar. Bij een van de drukste spoorwegovergangen van Oss, tussen het Maaslandcollege en het Golfbad. Vrijdag was zijn laatste dag. Aangetast door ziekte, uit voorzorg geveld. Peter van Erp plaatste dit artikel over onze groenvoorzieningentak in het Brabants Dagblad.
Het rooien van de oude reus kwam niet als een verrassing. Dankzij het nieuwe beleid van de gemeente Oss worden passanten voortaan middels een wit lint om de stam op de hoogte gesteld dat voor de betreffende boom een kapvergunning is aangevraagd. Keijnemans was er toevallig bij toen het doodvonnis werd geveld over deze boom. ,,Hij is ziek, vertelde de man die de inspectie uitvoerde. Ik neem dat dan maar aan.” Van een afstandje is wel te zien dat de boom niet zo ruim in het blad staat als soortgenoten. Het gemis aan bladeren in de kroon lijkt hij te willen compenseren met jonge scheuten op de stam. ,,Dat zie je vaak bij bomen waar het niet goed mee gaat", verklaart Erik Kruizinga van Aannnemingsbedrijf T. v.d. Haterd BV, terwijl hij de tank van de kettingzaag vult. ,,Het is een soort noodgreep om toch nog iets van energie krijgen.” Zonder blad geen fotosynthese, zonder fotosynthese geen leven.
Daar is The Woodpecker VIII, een machine die gespecialiseerd is in het razendsnel ontmantelen van grote bomen
Kruizinga schat de boom op een jaar of zeventig. Op borsthoogte heeft de suikeresdoorn een doorsnee van zeker een meter. Een stevige knaap die in zijn jonge jaren het Osse zwembad zag verrijzen. Het Maaslandcollege was net daarvoor gesticht, de Kortfoort een nieuwe wijk. De stad lag toen nog voornamelijk ten noorden van de spoorlijn. Menig weggebruiker zal in de afgelopen decennia naast de boom hebben staan wachten op een passerende trein. En nu is daar The Woodpecker VIII, een machine die gespecialiseerd is in het razendsnel ontmantelen van grote bomen. Met een grijper wordt een dikke tak in de houdgreep genomen, waarna een ingebouwde kettingzaag de scheut razendsnel scheidt van de stam.
,,Vroeger moest je fysiek omhoog en was je bijna een hele dag kwijt om zo'n boom klein te krijgen. Nu is het in een uurtje gepiept”, weet Kruizinga. Hij zaagt de takken op de grond aan mootjes, waarna de restanten in een grote aanhangwagen verdwijnen.
Omdat de dikke stam in eerste instantie van geen wijken wil weten, duurt het al met al toch anderhalf uur voor er alleen een platte stomp over is. Verkleuring van het hout bevestigt de diagnose: deze boom was ziek. Tijd voor een nieuwe boom.